mandag den 12. juni 2017

Del 4 Igaliku - Qorooq isfjord - Qassiarsuk

D. 8. juni blev det tid til at sige farvel til den skønne lille bygd: Igaliku. Inden afgang måtte Huxi lige prøve en ATV, som er allemandseje i bygderne. 


Bygdehotellet hvor vi boede

Sejlturen til næste stop gik via Qorooq fjorden. Gletsjeren for enden af fjorden kælver ca. 200.000 tons is i døgnet og da havdybden er lav ved fjordudmundingen, forhindres isbjergene i at komme ud af fjorden indtil de er små nok til at passere. Nogle af de isbjerge vi sejlede forbi stod på bunden af fjorden på op til 56 meters dybde. 

Gletsjeren kan skimtes i baggrunden ca. 25 km væk

Wow...


Efter en flot flot sejltur ankom vi til Qassiarsuk, som er Grønlands største fåreholderbygd. Siden 1924 har der været fåreavl i bygden, men inden da, var det stedet hvor Erik den Røde slog sig ned i år 986. 

Lige fremme er fåreholderstedet, hvor vi boede

Der var mange søde lam

Fåreholderne har også heste, de bruges når fårene skal hentes hjem fra fjeldet om efteråret

I 2000 blev der opstillet en statue af Leif den Lykkelige for at minde, at det var herfra han sejlede mod vest og fandt nyt land 1000 år tidligere. 

Replika af den første kristne kirke i Grønland - Tjodhildes kirke

Det kan godt være hårdt, at være på tur

Fåreholderstederne havde travlt, da de fleste får havde fået lam inden for den seneste måned. Der var nogle lam, der var blevet moderløse og som de øvrige får ikke ville adoptere, derfor måtte de havde sutteflaske hver 4. time hele døgnet, så det var hårdt arbejde for landmanden - heldigvis var der nogle børn, der hellere end gerne ville hjælpe:




👦🏼🐏🍼😊

Klar til afgang fra Qassiarsuk med "vores" hus i baggrunden

Del 3 Qaqortoq - Igaliku

Den 6. juni gik turen videre til bygden Igaliku med ca. 30 indbyggere og fåreavl som hovederhverv. Her tilbragte vi de næste to dage i de mest idylliske omgivelser. 


Da vores tur ligger i starten af sæsonen, er der derfor endnu ikke mange andre, i Igaliku havde vi bygdehotellet for os selv, så der blev rigtig hygget om os og Huxi kunne løbe rundt hvor han ville. 

ATV er det fortrukne transportmiddel i bygderne

Besøg i kirken. Der er ikke nogen præst i bygden, så ved særlige lejligheder kommer der en præst udefra

Der var får alle vegne og endnu var lammene små og meget søde

Der var også en legeplads, den lå ved skolen, hvor der gik fire elever

Mmm... først tuttu (rensdyr) til hovedret, så rabarbergrød med flødeskum til dessert (rabarberne var fra naboens have) og tilsidst chokoladekage med flag fordi Huxi næsten havde fødselsdag 🎈

Den 7. juni tog vi på tur ud fra Igaliku med madpakker og tæppe. Vi mødte en masse får og lam og vi så også heste, alle der bare går frit rundt i fjeldet.

Inden afgang var vi i butikken for at bruge lidt af bedstemors ispenge🍦

Bygden i det fjerne

IKKII (grønlandsk for koldt) - Huxi ville gerne soppe, men vandet var MEGET koldt, hvilket ikke var så mærkeligt, da det kom oppe fra de sneklædte bjerge

Madpakke og fantastiske omgivelser 


Der var mange får, der havde gået ruten før os🐏

Del 2 Narsaq - Qaqortoq


De næste to dage blev tilbragt i Qaqortoq. Turen fra Narsaq til Qaqortoq tog ca. 1 time og var en rigtig flot tur, da vi mødte mange isbjerge undervejs.



Qaqortoq er Sydgrønlands største by med ca. 3300 indbyggere. En by der blandt andet byder på uddannelsesmuligheder og Great Greenlands garveri og systue.

Huxi fejrede sin 3 års fødselsdag i Qaqortoq🇬🇱🇩🇰. Dagen startede med gaver på sengen og selvom ønsket var en RIGTIG flyvemaskine, blev Peter Pedal, puslespil og en snescooter accepteret med glæde🐵



Om formiddagen var vi til gudstjeneste da  det var 2. pinsedag og samtidigt kom vi tilfældigvis med til konfirmation, da det lige var den dag.


Udover en flyvemaskine, var der også et stort ønske om en blå lagkage🍰 Dagen før var vi hos bageren i Brugseni for at bestille kagen, men om det var muligt at få en blå kage var jo ikke til at vide. Men bageren fik en stor stjerne hos Huxi, da han så hvor flot lagkagen var⭐️👦🏼

I flyveren til Sydgrønland havde vi mødt et par der boede i Qaqortoq og de havde sagt, at vi bare kunne kigge fordi. Så vi tog lagkagen med og spurgte om de gav kaffe☕️ - og det gjorde de😊 

Inden vi gik, var vi med en tur i haven. Når man bor i Nuuk, er det helt fantastisk at komme sydpå og se så meget grønt og her i haven var der endda grantræer🌲
De dyrkede også chili, agurker, tomater osv. så vi fik lov at smage en grønlandsdyrket tomat og så med isbjerge i baggrunden. Det var en rigtig hyggelig eftermiddag og skønt, at mennesker man ikke kender, åbner sit hjem op for en😊


Del 1 Sommerferie: Nuuk - Narsaq


Endeligt er det blevet tid til sommerferie, i år skal vi på tur til Sydgrønland, hvor vi skal besøge 5 steder og blandt andet bo hos en fåreholder. Sydgrønland er meget mere frodigt end hvor vi ellers har været i Grønland og her er forsøgslandbrug og en del fåreholdersteder - landbrug og dyr ser vi normalt kun på billeder.

Narsarsuaq - Narsaq - Qaqortoq - Itilleq/Igaliku - Qassiarsuk - Narsarsuaq 

Turen startede med en forsinkelse på 3 timer, da flyveren havde "teknikproblemer", men så var der både tid til frokost og en middagslur i lufthavnen.


Humøret faldt dog lidt, da de 3 timer var gået og flyveren blev aflyst🙁 og næste afgang først var dagen efter. 


Heldigvis fik vi lov at komme på hotel, så vi ikke skulle hjem til en lejlighed, der var gjort ferieklar og et meget tomt køleskab.

 Så er ferien i gang🍓🍸👦🏼

Næste flyver blev også forsinket, men heldigvis kun 1/2 time og endeligt kunne vi komme af sted.


Vi fløj til Narsarsuaq og herfra videre med båd til Narsaq. Efter indkvartering gik vi på opdagelse i byen, som viste sig at være noget større end forventet. 

Klar til adgang mod Narsaq

Narsarsuaq - Narsaq ca. 1 time i båd

På tur i Narsaq

Huxi har fundet sit yndlingshus - blå OG lyserød, så bliver det ikke meget bedre

Aftentur i flot solskin, kl. er 20.40 og der er stadig flere timer til solen går ned

Del 5 Qassiarsuk - Narsarsuaq

Sidste ben på turen førte os tilbage til Narsarsuaq. Narsarsuaq er en bygd med ca. 160 indbyggere, men var amerikansk base under bl.a. 2. verdenskrig, hvor landingsbanen stammer fra. 
Basen lukkede i 1958, men man kan stadig fornemme fortiden i bl.a. arkitekturen og diverse effekter fra krigstiden. 

Udsigt over bygden, landingsbanen og fåreholderstedet på den anden side af fjorden

Udsigt fra "signalhøjen" med indlandsisen i baggrunden

På tur til hospitalsdalen og blomsterdalen

Indtil den amerikanske base lukkede i 1958, lå der et amerikansk hospital i dalen ca. 4 km fra landingsbanen. Her var der 1000 sengepladser. Bygningerne brændte ned i 1972 og det eneste der står tilbage er skorstenen fra sygeplejerskernes dagligstue. 

Skorstenen i hospitalsdalen

Man kan "gå" langt, når bare der er figenstænger og kiks nok i tasken 

Blomsterdalen i baggrunden, desværre var vi forbi for tidligt på sæsonen i forhold til blomstringssæsonen, men der var stadig meget smukt

Der er ikke mange steder i Grønland hvor man finder træer, men det gør man i Narsarsuaq, indimellem bliver man helt i tvivl om man virkelig er i Grønland, fordi det hele er så grønt og frodigt. 



Der ligger også et museum i bygden som bl.a. fortæller historien om tiden med den amerikanske base. 

Huxi ser på "skydere"

En af de danske forbindelsesofficere på basen - flyvermajor Karl K. Kirkegaard

Beskyttelsesrum eller lign. 


Efter strabadserne var det igen tid til is

Efter 10 dage i skønne Sydgrønland er det nu tid til at vende næsen mod Nuuk. Det har været en fantastisk oplevelse, at se et område der er så anderledes end det vi ellers kender til. 

Klar til afgang 

Besøg i cockpittet hos de flinke piloter 

Nuuk - det er nu også dejligt at være hjemme igen👪